För dig som driver frisör- och skönhetssalong

Inredning är bland det viktigaste hos en frisör- eller skönhetssalong. Tänk på att välja en skön och ergonomisk anpassad utrustning. Då det ofta förekommer belastningsskador hos frisör- och skönhetssalonger på grund av ensidiga och statiska arbetsrörelser.

För att du ska ge dig själv och din personal bästa förutsättningen att utföra sitt arbete, så bör du först tänka på att hitta rätt sorts utrustning. Det kan kännas som en stor investering att köpa in något nytt, men i längden tjänar ni på det och undviker frånvaro på grund av belastningsskador.

Som arbetsgivare har du huvudansvaret för arbetsmiljön. Du kan läsa mer om vad det innebär på arbetsmiljöupplysningen.

Ergonomisk och funktionell arbetsmiljö

Att klippa håret tar en hel del på axlar och rygg, med en justerbar stol kan du lättare ställa in i önskad höjd och lutning. Genom att variera med att sitta eller stå under arbetet blir det lättare att undvika skador. Även viktigt att tänka på att stolen för dina kunder ska vara bekväm och justerbar. Britsen eller behandlingsbänken på en skönhetssalong behöver också vara justerbar, bekväm och ergonomisk.

Ventilationen i lokalen måste vara god och ljuset i lokalen bra för en god arbetsmiljö. Frisörföretagarna, har givit ut en broschyr om frisörernas arbetsmiljö.