Fräscht smink

När man sminkar sig så hamnar det alltid lite hud och smuts på sminket. Men oftast tänker man inte bo att smink har begränsad hållbarhet, precis som produkterna i kylen.

Problemet är att man glömmer detta då många sminkprodukter håller länge. Men det betyder inte att man kan använda dem för alltid. I värsta fall kan mascaror ge infektioner och foundation börjar torka ut huden.

En mascara ska man byta ut var tredje månad eller två gånger om året. Börjar den lukta eller klumpa sig ska man kasta den. Dela aldrig mascara med någon annan, då är risken större att man får en ögoninfektion.

Kajalpennor håller i ungefär två år om man ser till att vässa den ofta så man får bort bakterier.

Alla svampar, pennor och penslar ska tvättas med tvål och vatten varje vecka för att vara i optimalt skick.

Alla krämer som du använder med fingrarna håller ungefär tre månader. Samma sak om mascara, kasta om den doftar dåligt eller klumpar sig.

Läppstift ska man byta ut en-två gånger om året beroende på kvalité. Börjar läppstiftet bli grynigt så är det inte längre fräscht och ska kastas.

Läppglans håller bara upp till åtta veckor om du inte rengör händer och läppar mellan varje applikation. Annars är  hållbarheten mycket längre.

Ögonskuggor håller i flera år så vida locket är ordentligt stängt och att man tvättar penslarna man har använt.