Konsten att matcha smycken

Att matcha smycken är inte alltid så enkelt. Alla har vi nog hittat ett smycke som ser riktigt vackert ut, bara för att inse att man inte kan hitta några kläder som det passar ihop med perfekt. Av denna anledning kommer här några tips på hur man kan tänka med detta.

Matcha guld eller silver

Guld och silver är de två riktigt ikoniska materialen vi har i många våra smycken. Att veta hur man matchar dessa kan därför vara till mycket stor hjälp. Det första man borde veta är att vi alla har förutsättning för att matcha bra med antingen den ena eller den andra. Detta beror på att guld matchas riktigt bra med varma hudtoner medan silver matchas bra med kalla hudtoner. Har man därför en kall hudton kan man finna det svårt att få lika bra användning för sina guld smycken. I det fallet finns det ju dock andra alternativ man kan använda sig av.

Matcha med färger

När smycken har en dominerande färg är det alltid smart att tänka på vilka färgen den fungerar bra tillsammans med. Det mest grundläggande här är någon man kallar för komplementfärg. Vilket kan sägas vara en färgs direkta motsats. För att ta reda på vilken komplementfärg en viss färg har kan man använda sig av en färgcirkel och titta på motsatta sidan av den. När dessa färger hamnar sida vid sida av varandra får man bästa möjliga kontrast och båda färgerna framhävs därmed.

Matcha storlekar

Ett annat sätt att tänka på matchning är olika aspekter av storlek. Ju större något är desto mer drar det åt sig blicken. Matchar man stora smycken med kläder med stora mönster kan helheten börjar kännas mer stökig. Genom att välja ut en eller ett par saker att vara stora i en form eller annan kan man se till att blicken dras till dessa och inte överallt på en och samma gång. Stora smycken matchas därför bra med mer diskreta kläder och vice versa.