Om peeling

Peeling är något många är bekant med, men det är nog inte alla som faktiskt har provat att göra en. Här tar vi en snabb titt på vad en peeling egentligen är och vilka alternativ som finns på marknaden.

I grunden är en peeling en kosmetisk behandling som ämnar avlägsna döda hudceller och avlagringar från hudens yta. Peelingar kommer i olika typer, däribland enzympeeling, syrapeeling och kornpeeling.

Enzympeeling är ofta de mildaste varianterna, och som namnet antyder använder dessa speciella enzymer för att göra jobbet. De löser upp bindningarna mellan gamla hudceller och gör dem lätt att ta bort. Alla kan använda sig av enzympeeling och de är perfekta för dem med känslig hud.

Syrapeeling löper hela spektrumet från väldigt milda till mycket kraftiga. Allt beror på vilken typ av syra som används i produkten. Många går att köpa i butik, men de kraftigare varianterna bör helst lämnas till experter. På platser som Citadellkliniken kan man säkert göra sådana peelingar. Eftersom de kommer i så många olika styrkor kan syrapeelingar passa alla hudtyper, men var noga med att läsa på förpackningen om den anpassats för en viss hudtyp.

Kornpeeling, även kallade mekanisk peeling, innehåller små kort som tillsammans med de mekaniska rörelserna när man gnuggar in den lossar på döda hudceller. Denna form av peeling passar bäst för personer med tålig eller tjock hud. Generellt sett avråds personer med känslig hud att använda kornpeeling.

Hur ofta man kan använda peeling beror mycket på vilken typ man har. Genom att prova på en peeling kommer man nog se vilken sorts effekt den har på huden. Och har man sett till att anpassa den efter hudtypen får man nog en uppfattning om hur lång tid det tar innan huden börjar se ut som den gjorde innan peelingen. 1-3 gånger i veckan beroende på hudtyp är dock vad man generellt sett kan säga.

För att ta reda på sin hudtyp kan man ta hjälp av en artikel från Veckorevyn.