Rätt parfym

Parfym

Under tusentals år har vi människor försökt att antingen framhäva vår egen doft eller att dölja den. De allra första parfymerna framställdes av blommor, kryddor och örter. Processen förädlades av perser och romare under antiken. Idag har parfymindustrin utvecklats ytterligare. Det finns numera en uppsjö av parfymer att välja mellan och nämn den artist, skådespelerska eller dokusåpaskådis som inte har lanserat sin egen doft.

Att välja parfym kan därför kännas som att försöka navigera sig fram i en djungel. Hur väljer man bland alla tusentals dofter på marknaden? Aftonbladet kommer med en några smarta tips. Först och främst föreslår de att man frågar om hjälp i parfymdisken. Parfymförsäljare kan mycket om dofterna i sortimentet och kan guida dig rätt om du inte vet i vilken ände du ska börja. Du ska även fundera på vad doften ska användas till. Är det en vardagsparfym du är på jakt efter eller är det till speciella tillfällen? Det finns faktiskt ingen anledning att begränsa sig till bara en doft. Det går absolut lika bra att köpa flera parfymer, en för varje tillfälle, likaväl som du har kläder för vardag, arbete och fest.

För dem som är ute efter en ny doft är det viktigt att tänka på att inte impulshandla. En parfym är något som ska hålla länge och då är det värt att lägga den extra tiden på att lukta sig fram till den doft som du faller för. För vardagsdoften kan man med fördel välja en billigare doft som Eau de toilette, som har färre doftpartiklar än till exempelvis Eau de parfume. Välj denna, eller riktig parfym som har allra flest doftessenser, till de festligare tillfällena. Flaskan är förvisso mycket mindre och dyrare men eftersom du inte använder den dagligen kommer den ändå att räcka länge. Hittar du en riktigt bra men dyr parfym i butik kan det vara en idé att kolla om du hittar den även på nätet. Många märkesparfymer är dyra att köpa men det går att hitta dem billigare med hjälp av rabattkoder som du bland annat kan olika rabattsajter.

När du ska välja doft tänk på att det tar cirka en timme innan hjärtnoten i doften träder fram. Basnoten kommer fram efter ungefär fem timmar. Spraya lite på handleden, gnugga inte, och låt doften torka in. Ta dig alltså tid att välja din parfym. Om du inte kommer ihåg vilken doft det var du gillade kan du spraya på papper som finns i parfymhyllan och skriva ner parfymens namn på den.